Aktivnosti in rezultati

17 May
Skupina objave: Ozaveščanje
17 May 2019

VABLJENI NA RIBOLOV RDEČEPERK NA CERKNIŠKO JEZERO

V okviru mednarodnega projekta LIFE for LASCA se bomo udeležili prireditve Dnevi Notranjskega parka, ki jo z navdušenjem pričakujemo. Obiskovalce bomo ozaveščali o tujerodnih vrstah in posledicah, ki jih tak nepremišljeni vnos lahko pusti za seboj. Da bo dan z nami kvalitetno preživet, bomo prinesli bambusove palice, iz katerih si bo vsak lahko izdelal svojo lastno polagalko (ribiške palice). Preizkusili jih bomo na Cerkniškem jezeru, z lovom na rdečeperke. Ulovljene ribe bodo v posebnem zabojniku z vodo na ogled vsem obiskovalcem. Za naše najmlajše obiskovalce pa bomo organizirali delavnice, kjer bomo izdelovali ribe iz papirja in barvali pobarvanke.

Dnevi Notranjskega parka

V projektu Life for Lasca, ki se odvija v Vipavski dolini, se ukvarjamo s problematiko vnosa tujerodnih vrst. Glavni cilj projekta je ponovna naselitev zaščitene vrste primorska podust na območje od koder jo je izpodrinila tujerodna vrsta – donavska podust. Podobno je tudi v Cerkniškem jezeru. Tujerodna rdečeperka, ki so jo ribiči, za razliko od donavske podusti, vnesli kot hrano ščuki, se  je namnožila do te mere, da je danes v jezeru prevladujoča ribja vrsta. Verjame se, da rdečeperka celo negativno vpliva na svojega predatorja, ščuko, saj se hrani z njenimi ikrami. Dandanes rdečeperko na jezeru ribiči omejujejo, naš lov na prireditvi pa bo te napore simbolično podprl.

Torej veselimo se srečanja z vami 25. maja ob Cerkniškem jezeru, kjer bomo z lovom rdečeperk naredili majhen korak v pravo smer. Za možnost ribolova na jezeru se zahvaljujemo lokalni ribiški družini Cerknica, za povabilo na prireditev pa Notranjskemu regijskemu parku.

O projektu LIFE for LASCA

Zavod za ribištvo Slovenije bo v sodelovanju z italijanskim partnerjem in lokalnimi ribiškimi družinami skušal preprečiti izumrtje vrste primorska podust [Lasca] (Protochondrostoma genei). Poskusili bomo vzrejati vrsto v ujetništvu in jo ponovno naseliti v pritoke reke Vipave. Dolina Vipave je namreč edino Natura 2000 območje za vrsto v Sloveniji

Vodilni partner


Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
SI-1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  info@zzrs.si
www.zzrs.si

Pridruženi partner


Parco Lombardo della valle del Ticino
via Isonzo, 1 - 20013
Pontevecchio di Magenta (MI)
  parco.ticino@pec.regione.lombardia.it
www.parcoticino.it