Aktivnosti in rezultati

PRIMORSKA PODUST ZOPET ZAPLAVALA V SVOJEM EDINEM NATURA 2000 OBMOČJU

Natura 2000 območje Dolina Vipave je od sobote , 5.10. 2019, dalje bogatejše za eno vrsto. Po desetletju od izginotja, je 25.000 osebkov primorske podusti zaplavalo v vodah svojega edinega razglašenega Natura 2000 območja v Sloveniji. Ob izpustu so osebki takoj kazali normalne vedenjske vzorce in v skupinah odplavali v zatočišča; pod potopljene korenine dreves in spodjede. Prvi izpust osebkov je opravil gospodar lokalne ribiške družine Ajdovščina Bogdan Zemljič.

V naslednjem tednu načrtujemo novinarsko konferenco, kjer bomo v vode Doline Vipave simbolično izpustili osebke primorske podusti in s tem naznanili ponovni prihod izginule Natura 2000 vrste.

O projektu LIFE for LASCA

Zavod za ribištvo Slovenije bo v sodelovanju z italijanskim partnerjem in lokalnimi ribiškimi družinami skušal preprečiti izumrtje vrste primorska podust [Lasca] (Protochondrostoma genei). Poskusili bomo vzrejati vrsto v ujetništvu in jo ponovno naseliti v pritoke reke Vipave. Dolina Vipave je namreč edino Natura 2000 območje za vrsto v Sloveniji

Vodilni partner


Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
SI-1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  info@zzrs.si
www.zzrs.si

Pridruženi partner


Parco Lombardo della valle del Ticino
via Isonzo, 1 - 20013
Pontevecchio di Magenta (MI)
  parco.ticino@pec.regione.lombardia.it
www.parcoticino.it