Aktivnosti in rezultati

PETI OBISK MONITORJA

Skupina objave: Ostale aktivnosti
Objavljeno: 21 Sep 2022

15. in 16. septembra sta nas na naše veliko veselje obiskala g. Gustavo Becerra-Jurado (EU Adviser) in monitor prof. dr. Mitja Kaligarič. Namen srečanja je bil predstaviti projektne aktivnosti in finančno/administrativni del projekta. Imeli smo tudi produktivne pogovore o rezultatih projekta, izzivih in načrtih za prihodnost. Italijanski partner Parco Ticino se je srečanja udeležil prek videokonference in predstavil svojo vpletenost v projekt.

Prvi dan obiska smo projekt predstavili v sejni sobi Zavoda za ribištvo Slovenije v Ljubljani. Popoldne smo skupaj z direktorjem odpotovali v gorsko pokrajino, v mesto Kobarid. Tam smo se srečali z ribogojci in si ogledali valilnico, karanteno in vse vidike vzreje primorske podusti. Drugi dan smo se odpravili na teren, v dolino reke Vipave in si ogledali mesta izpusta primorske podusti v naravo. Na lokacijah so nas spremljali člani in vodje lokalnih ribiških družin, ki so z veseljem predstavili nekaj svojih izkušenj.

Kot simbol sreče smo ravno v teh dveh dneh obiska končno dobili zajetno količino prepotrebnega dežja. Veselimo se vrnitve k rednim jesenskim terenskim aktivnostim in poročanja o rezultatih po tej dolgi ekstremni suši, ki se je končno končala.

O projektu LIFE for LASCA

Zavod za ribištvo Slovenije bo v sodelovanju z italijanskim partnerjem in lokalnimi ribiškimi družinami skušal preprečiti izumrtje vrste primorska podust [Lasca] (Protochondrostoma genei). Poskusili bomo vzrejati vrsto v ujetništvu in jo ponovno naseliti v pritoke reke Vipave. Dolina Vipave je namreč edino Natura 2000 območje za vrsto v Sloveniji

Vodilni partner


Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
SI-1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  info@zzrs.si
www.zzrs.si

Pridruženi partner


Parco Lombardo della valle del Ticino
via Isonzo, 1 - 20013
Pontevecchio di Magenta (MI)
  parco.ticino@pec.regione.lombardia.it
www.parcoticino.it