Aktivnosti in rezultati

DRST PRIMORSKE PODUSTI JE PRED VRATI

Vstopili smo v drstno obdobje primorske podusti. Dnevi se daljšajo, temperatura vode se postopoma dviguje, kar so ključni dražljaji, ki vplivajo na zorenje iker. Drst v naravi pričakujemo v začetku junija.

V ribogojnicah smo plemenke primorske podusti že prestavili v drstne bazene s prodniki. V njih smo vzpostavili hiter vodni tok in postopno ogrevanje vode. Prve ikre pričakujemo v drugi polovici maja, ko bo temperatura vode presegla 15°C. Drst v ujetništvu bo potekala vse do konca junija, ko bomo drstnice vrnili v bazene, kjer preživijo preostanek sezone. Košare s prodniki polnih iker prestavimo v valilna korita, kjer jih skrbno prebiramo in čakamo na njihovo izvalitev. Mladicam po absorpciji mešička (rumenjakove vrečke) ponudimo živo hrano (artemije), da vzpostavijo vedenjski vzorec plenjenja, ki ga potrebujejo za lažje preživetje v naravi.

O projektu LIFE for LASCA

Zavod za ribištvo Slovenije bo v sodelovanju z italijanskim partnerjem in lokalnimi ribiškimi družinami skušal preprečiti izumrtje vrste primorska podust [Lasca] (Protochondrostoma genei). Poskusili bomo vzrejati vrsto v ujetništvu in jo ponovno naseliti v pritoke reke Vipave. Dolina Vipave je namreč edino Natura 2000 območje za vrsto v Sloveniji

Vodilni partner


Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
SI-1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  info@zzrs.si
www.zzrs.si

Pridruženi partner


Parco Lombardo della valle del Ticino
via Isonzo, 1 - 20013
Pontevecchio di Magenta (MI)
  parco.ticino@pec.regione.lombardia.it
www.parcoticino.it